Sigur Rós

Heel af en toe zo eens in de 5 jaar komt er een band boven drijven die zo anders is dan andere dat ze hun eigen hokje creëren in de wereld van de pop muziek. Sigur Rós is daar een school voorbeeld van, okay het feit dat ze uit IJsland komen maakt ze al anders dan andere en op een of andere manier weten ze daar zo eens in de 10 jaar met 1 band de oversteek te maken en zijn ze ook nog heel apart, in de jaren 80 had je de Sugarcubes, met in de jaren 90 hun solo gaande zangeres Björk. Beide apart en anders en begin deze eeuw dus Sigur Rós. Sigur Rós maakt een sfeer muziek die het perfect achter een natuurfilm over IJsland zou kunnen draaien en de muziek heeft een schoonheid die niet te beschrijven is. Voor dit soort muziek vind ik de term popmuziek ook altijd vreemd, pop staat voor populair en al hoewel ze een aardig publiek hebben populair is wel groot woord. Maar ja kijk op deze site en je ziet niet echt veel heel bekende bands.

Vorig jaar kreeg ik van mijn 2 maanden geleden overleden broer een DVD van hun. De band gaat na een wereld toernee in IJsland zelf optreden maar niet in concertzaaltjes of festivals, nee gewoon in de natuur, in oude vervallen gebouwen, lokale kleine dorpshuizen etc.. hun nummers ter gehore brengen. Hier bij laten ze IJsland en hun bewoners zien in al hun eenvoud en bescheidenheid. Een geweldig document met nog mooiere muziek. De tweede DVD bevat de nummers zoals ze in geheel gespeeld zijn en eindigt met een echt concert met podium en publiek.
Ken je het gevoel dit is zo'n mooie muziek dat het eigenlijk niet moet stoppen wat het duurt maar 12 minuten doe er nog maar zo'n stuk bij, weg dromen in een andere wereld en geniet van de boodschapper die mij dat gevoel heeft veroorzaakt.

Nu maar hopen dat de volgende band uit IJsland met weer andere en brijante muziek zich niet 10 jaar laat wachten.