Dead Can Dance

Ja wat moet ik over Dead Can Dance schrijven, behalve briljant mooie muziek en iedereen die dat niet vind is een eikel wat dit due in hun 7 reguliere albums en 1 live album/video (verzamelaars niet meegerekend) aan de wereld heb gepresenteerd kent geen vergelijk ergens anders in de muziek je kunt wel wat termen waar het op lijkt de wereld in gooien maar alles lijkt maar een beetje en toch weer helemaal niet. Ik noem het live album/video ook aparte omdat het een live album is als geen andere, van de 15 nummers die er op staan zijn er 12 nooit eerder uitgebracht, dus het is een soort 8ste album maar dan live opgenomen op beeld en geluid.

In alle albums wisselen de nummers zich af tussen de meer pop muziek nummers van Brendan Perry en de meer sferische muziek van Lisa Gerard, hun stemmen maken het geheel compleet. Krijg je eerst een nummer van Brendan met duidelijk herkenbaar teksten en "normale" muziek, komt daarna Lisa met haar fonetisch teksten (in al de muziek die ik van haar ken hebben 2 nummers echte teksten en dat zijn ook nog gedichten van een andere die zij zingt) klanken die net als de instrumenten om hun heen gewoon een extra instrument zijn. Soms denk je zingt ze nu Duits of Arabisch of .... maar nee hoor het zijn alleen maar klanken. Samen met Elisabeth Fraiser van de Cocteau Twins is zij meester in fonetisch zang.

Op de video/DVD staat ook de uitleg van de naam Dead Can Dance, doden kunnen dansen een vreemde naam, maar na de uitleg van Brendan is hij eigenlijk nog logisch ook. Dead Can Dance geeft het proces weer van muziek maken, uit dode voorwerpen kunnen mensen handen iets maken dat muziek heet en dansbaar is.

Het is jammer dat Brendan en Lisa niet meer samen werken, hoe goed hun solo werk ook is het heeft nog steeds niet het niveau gehaald van Dead Can Dance, Lisa doet heel veel film muziek maken zelfs van grote Hollywood producties zoals "The Gladiator" en van Brendan hoor je niet zoveel, ik neem aan "zal eens googlen" dat hij veel achter de schermen bezig is.

Afgelopen jaar 2012 zijn ze weer bij elkaar gekomen, nieuwe CD en nieuwe toernee. En Jaaaaaaaaaaa ik heb ze live gezien. Ik heb geen vergelijk buiten een live DVD maar ik vond het een geweldig concert en mijn broer en schoonzus waar ook blij heel blij dat ze waren mee gegaan.