Zomaar wat dingen op een rijtje

Ik ga niet verkondigen dat ik de wijsheid in pacht heb laatste wat ik denk dat ik de wijsheid in pacht heb. Gewoon wat dingen die in mijn hoofd afspelen aan het internet toevertrouwen.

Sinds de dood van mijn broer kan ik nog beter relativeren dan ik al kon maar ik kan ook makkelijk afstand nemen en "analyseren" groot woord voor kleine daden.

Economische crises of hoe je het noemen wil is iets waar ik gedurende de ziekte van Har en direct na zijn sterven best wel over in zat, weet ook niet waarom maar was nou eenmaal zo. Ik heb geen aandelen, geen spaargeld in IJsland en een goeie redelijk stabiele baan, mijn huis is ruim meer waard dan mijn hypotheek en ik kan hem elke maand goed opbrengen dus persoonlijk hoef ik op het moment me niet erg druk te maken. De wereld om ons heen is zich wel erg druk aan het maken over het geheel, de oorzaak, het zakken vullen van een paar eikels in het bankwezen. En volgens mij het bewijs dat economische groei niet nodig is dan een economisch balans ook kan werken. Bijna iedereen is het er over eens dat we in harmonie met de natuur moeten leven, in harmonie met ons lichaam, in harmonie met onze relaties waarom kan dat niet gelden voor harmonie in de economie. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te berekenen dat permanent economische groei ook onzin is en dat is in het verleden ook al een paar keer vertoond, op grote schaal en op kleine schaal. De Maya's en Maori's hadden een welvarende cultuur die maar groeide en groeide tot dat de rek er uit was die dan zware hongersnoden en oorlogen tot gevolg hadden en beide volken zijn gedecimeerd tot een minderheid in hun omgeving en in eerste instantie niet door buiten staande invloeden maar puur door te grote groei en zich te almachtig voelen in hun omgeving. Zoiets geld ook voor de beelden bouwers op de Paaseilanden. Eigenlijk kun je die volken het minder kwalijk nemen dan ons, wij hebben die voorgeschiedenis, wij kennen het moeilijke balans tussen natuur en vooruitgang en het blijft simpel, als je twee vierkante meter nodig hebt om voor 1 persoon een jaar lang voedsel te hebben, heb je 200 vierkante meter nodig voor 100 mensen etc.. Dus voor 7 miljard mensen heb je 14 miljard vierkante meter als je niet meer hebt, kun je ook niet meer mensen voeden. Laat staan biobrandstof maken van die grond. Er is een balans alles moet in harmonie met elkaar zijn niet alleen ons lichaam, onze ziel, de natuur, de medemens maar dus ook de economie en alle andere dingen die er spelen. 1+1=2 en zal nooit 3 worden.


tot ik weer iets kwijt wil....