erwtensoep

Dit recept is mijn manier van een oer oud recept.

IngrediŽnten (3,5 liter soep):

500 gram spliterwten
3 prei
0,5 knolselderij
1 ui
300 gram winterpeen
750 gram karbonade†
250 gram spek
1 grote rookworst
1 pakje spekblokjes
3 kruidnagel
1 laurierblad
mosterd
selderij
bouillonblokjes


Bereiding:

Doe de spliterwten, karbonades spek, laurierblaadjes, 4 takjes selderijblad, halve uit met 4 tenen kruidnagel erin en 2,5 liter water in een pan.
Breng het aan de kook en laat het ca. 45 minuten op laag vuur koken.
Schil intussen de selderijknol, wortel, ui en prei en snijd klein.
Voeg selderijknop, wortel en ui na 25 minuten aan de erwten toe.
Voeg na 10 minuten prei toe.

Snijd de rookworst in plakjes.
Bak de spekblokjes even

Schep het vlees uit de soep en snijd het in stukjes.
Haal de laulierblaadjes, selderij en ui met kruidnagel uit de soep.

Pureerde soep met staafmixer.
Doe al het vlees nu in de soep.
Voeg bouilionblokjes toe.
Voeg water toe als de soep te dik is.†

Kook nog ca. 10 minuten.
Breng op smaak met zout en peper.